Scoby: Den hemmelige ingrediens bag kombucha
Hvis du er interesseret i probiotiske drikkevarer, har du sandsynligvis stødt på kombucha. Kombucha er en fermenteret te, der er kendt for sine sundhedsmæssige fordele og forfriskende smag. Udover en god økologisk grøn eller sort te er den hemmelig ingrediens i kombucha-brygning scoby.
Hvad er Scoby?
Scoby står for "symbiotisk kultur af bakterier og gær" og er kernen i kombucha-brygning. Det er en geléagtig, tyk og gennemsigtig struktur, der flyder øverst i kombucha-bryggebeholderen. Scoby er en levende organisme, der består af en symbiose af forskellige bakterier og gærstammer. Det er Scobyen der ansvarlig for at fermentere sukkeret i den søde te og omdanne det til probiotika, enzymer, eddikesyre og kulsyre, der giver kombucha dens karakteristiske smag og bobler. Den fungerer som en "moderkultur" og producerer en ny scoby ved hver brygning, hvilket giver dig mulighed for at dele den med andre eller starte flere kombucha-projekter.
Sådan bruger du scoby til at lave kombucha:
Først og fremmest skal du skaffe dig en scobys som du kan købe i VAKKA tebar i Elmegade eller i vores webshop. Vælg din økologiske te og sukker. VAKKA´s økologiske te (grøn eller sort) fungerer godt til dette formål, da de ikke indeholder olieagtige essenser eller aromastoffer, som kan skade scobyen.
Desuden anbefaler vi at bruge økologisk sukker, da det sikrer en bedre gæring.
Når du skal lave kombucha, kan du genbruge teblade, som du tidligere har brugt til din tebrygning. Husk derfor løbende at gemme dine teblade i fryseren, således at du har teblade nok til at gå i gang med din kombucha produktion.
Når du skal i gang med at producere kombucha skal du tage dine teblade og komme dem i kogende vand i cirka 15 minutter. Tilsæt derefter sukkeret og rør rundt indtil det er opløst. Lad derefter blandingen afkøle. Hæld den afkølede te i en ren glasbeholder og tilføj din scoby og lidt kombucha fra en tidligere brygning eller noget af VAKKA´s kombucha. Dæk beholderen til med et stykke åndbart stof og sikre at blandningen er tætsluttende med en elastik.
Lad kombuchaen fermentere i cirka 7-14 dage ved stuetemperatur. Under fermenteringen nedbryder Scobyen sukkeret i blandingen, så jo længere tid den fermenterer, jo mere sur vil den blive. Smag på blandingen undervejs for at finde den ønskede balance mellem sødme og surhed.
Når kombuchaen har nået den ønskede smag, skal du fjerne scobyen og lidt kombucha fra toppen og opbevare dem i en ren beholder. Den færdige kombucha kan du komme på flasker som skal forsegles tæt. Opbevar dem derefter ved stuetempratur i yderligere 1-3 dage for at skabe kulsyre og derefter anbefaler vi at kombuchaen sættes på køl for helt at standse fermenteringen.
Tips til at bruge Scoby når du laver Kombucha:
Husk at have et rent og sterilt arbejdsmiljø, når du håndterer scoby og udstyr, da dette hjælper med at forhindre uønsket bakterievækst.
Hvis din scoby udvikler en brunlig farve eller lugter dårligt, kan det være et tegn på, at den er blevet inficeret eller død. Det er bedst at erstatte den med en frisk scoby.
Du kan eksperimenter med forskellige smagstilsætninger for at skabe din egen unikke kombucha-variant f.eks. kan du tilføje frugtsaft, urter eller krydderier under fermenteringen for at tilføje ekstra smag og variation.